Извършилият през 1981 г. неуспешен опит за атентат срещу 40-ия президент на САЩ Роналд Рейгън - Джон Хинкли-младши, през август ще бъде освободен от психиатричната клиника, пише британският "Телеграф", цитиран от БГНЕС.
В клиниката той прекара последните 35 години. Докато беше лекуван, на Хинкли беше позволявано всеки месец да прекарва по 17 дни в дома на майка си в щата Вирджиния.

Опитът за покушение срещу Рейгън беше извършен 69 дни, след като той зае президентския пост. На 30 март 1981 г. Хинкли откри стрелба с пистолет по Рейгън и придружаващите го лица в момента, в който те излязоха на улицата от вашингтонски хотел, където имаше събитие с високопоставени участници. Куршумът рани Рейгън в гърдите, премина на сантиметър и половина от сърцето на президента и заседна в беля му дроб. След операция, продължила четири часа, оловото беше извадено. Освен Рейгън при атентата тежки наранявания получиха пресскеретарят на президента, агент от Сикрет сървис и полицай.

Хинкли беше признат за невменяем, който не отговаря за извършеното от него, и беше настанен в психиатрична болница във Вашингтон.