Британската банка „Лойдс” ще съкрати 3000 свои служители и ще затвори над 200 клона, въпреки че е удвоила брутната си печалба. За орязването от там обвиняват Брекзита, съобщава „Индипендънт”.
Групата обяви, че печалбата й през първата половина на годината е 2,5 млрд. паунда, която е двойно в сравнение с предходните шест месеца – 1,2 млрд.
 
Общият брой на съкратените след началото на орязването през 2014 година ще бъде 12 000 до края на 2016 г. Обявените 200 банкови клона ще затворят, след като това се случи с други 200.
 
9% от банка от банка „Лойдс” се държат от британското правителство.
 
Изпълнителният директор Антонио Хорта-Осорио обясни: „След референдума за излизане от ЕС изгледите за британската икономика са несигурни и, докато конкретният ефект зависи от няколко фактора, включително преговорите с ЕС и политическите и икономическите обстоятелства, забавянето на растежа изглежда сигурно”.
 
„Все пак Великобритания влиза в този период на несигурност от силни позиции, след намаляване на задлъжнялостта в частния сектор, значително подобряване на възможностите за вземане на кредит и ниски нива на безработица”, добави той.
 
Очаква се Банката на Англия (централната банка на Великобритания) да намали основния лихвен процент от 0,5% на 0,25% следващата седмица, тъй като се очаква все по-силно да бъдат усетени последиците от вота за Брекзит. 

Превод и редакция: БЛИЦ