Калоян Калоянов е роден в Айтос. Постъпва на работа в МВР през 1995 г. като разузнавач І степен Икономическа полиция в Полицейско управление Руен. От 2004 до септември 2006 г. е началник на РПУ– Сунгурларе, след което оглавява РПУ Карнобат до края на август 2007 г. Става началник на Пето РУП в Бургас на 23 август 2007 г. и заема поста до април 2009 г. До средата на ноември е заместник-директор "Полиция" на ОД на МВР Бургас. От 13.11.2014 г. е временно преназначен на длъжност Директор на ОД МВР, а със заповед на министъра на МВР от 9 април 2015 г. е преназначен на ръководна длъжност – директор I-ва степен на ОДМВР Бургас. С комисар Калоянов разговаряме за неутрализирането на престъпните групи на Митьо Очите, Божо Кравата и противодействието на престъпността.
- Калоянов, започнаха ли да дишат по-спокойно Бургас, Слънчев бряг и Несебър, след неутрализирането на престъпната група на Димитър Желязков-Митьо Очите?
- Още в края на м. май Областната дирекция на МВР в Бургас започна да осъществява реализации по лица и групи, които формират оперативната обстановка на територията на областта. В крайна сметка в резултат на съвместните действия на полицията в Бургас с ГДБОП и ГД "Национална полиция", към настоящия момент мярка "Задържане под стража" е наложена на лица от две престъпни групи.

Разбира се, работата продължава, както по отношение на тези групи, така и по отношение на други криминално проявени лица, които с действията си влияят върху средата за сигурност.

Паралелно с това се извършват и проверки на охранителни фирми. Знаете, че съвсем наскоро бе извършена проверка на таксиметрови фирми.
Уверявам ви, че към момента такива проверки и върху други аспекти от дейността продължават.

- Престанаха ли да се страхуват гражданите и да дават свидетелски показания за престъпленията от бандата на Очите?
- В резултат на полицейските действия се постигнаха ефекти в няколко посоки. От една страна са изолирани лица, които организират и създават организация за извършване на престъпления. От друга страна намаля броят на извършените престъпления.

От трета страна се повиши доверието към органите на реда, което намира израз в по-честите случаи на предоставяне на информация на служителите на полицията, на оказване на помощ и съдействие на полицаите при възникнали ситуации, дори и в това гражданите да съобщават в МВР за дребни престъпления, за които преди това са считали, че няма смисъл да го правят.

- Смятате ли, че Митьо Очите ще бъде наследен от друг престъпен бос?
- Една от функциите на полицейските органи е да следят динамиката в средата за сигурност, да следят лицата, които влияят върху тази среда с престъпните си действия и в този аспект полицията внимателно наблюдава всички лица, които правят опити за налагане на своя авторитет в престъпния свят.

- Ще бъде ли изкоренена продажбата на кокаин на територията на Слънчев бряг, Свети Влас и Несебър, където са разположени множество известни дискотеки?
- Областната дирекция на МВР в Бургас съвместно с останалите служби противодейства активно на разпространението на наркотични вещества на територията на Слънчев бряг. Ясно е, че през лятото в комплекса този вид престъпна дейност е силно активизирана, предлагат се различни видове наркотици, които намират и пазар предвид факта, че в курорта има много млади хора.

Освен задържане и реализиране на наказателна отговорност на лица, които разпространяват наркотици, следва да се отбележи, че е силно завишен контрола и върху водачи на моторни превозни средства, употребили наркотици. За целта са осигурени достатъчно технически средства и са командировани допълнително служители от вътрешността на страната за справяне с този проблем.

- Как ще анализирате резултатите от множество операции и последвали арести за бандата на Божо Кравата в Бургаска област?
- За резултати можем да говорим тогава, когато обвиняемите по делата реализират наказателна отговорност.

И към настоящия момент се работи активно по вече образуваните досъдебни производства, както и по други лица и групи осъществяващи престъпна дейност.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ