Д-р Сияна Живкова разобличи много от митовете за вредите и ползите от слънцето. Според нея най-страшният рак на кожата не е фоточувствителен, тоест ако отидете на плаж без слънцезащитен крем не означава, че може да развиете рак.
"Има зони обаче, които цял живот са изложени на слънце, като лицето, дланите, деколтето, заради което се появяват други видове кожен рак, които са с натрупване на фотоувреда и трябва да се вземат мерки", съобщи тя в ефира на Нова телевизия.

"Всъщност 15-ти фактор изобщо не може да свърши тази работа. Ако искаме да се защитим предоверяването е най-лошото, което може да направим", сподели тя.

"Другият мит, е че плътното наслояване на фотозащитен крем ще ни защити повече. Това не е вярно. Трябва да е с по-лека консистенция. Олиото също не е подходящо за България, тъй като при нас климатът е сух, кожата не е хидратирана и буквално се запечатва и "пържи" под слънцето" добави дерматологът.

Тя изтъкна, че слънцето е ползено до 11 часа сутринта и след 17 часа следобед, и препоръча да нанасяме първия слой слънцезащитен лосион вкъщи.