Млада жена от Уелс е била бита, тормозена и държана в плен в продължение на 4 години заради „неислямско поведение”. „Провинението” на девойката, което тя извършила, когато била едва на 16, било, че целунала момче, съобщава „Дейли Мейл”.
Амина Ал-Джефери, която сега е на 21, е родена в Суинзи, Уелс, но на 16 години се мести да живее в Саудитска Арабия заради баща си – Мохамед Ал-Джафери. 62-годишният й баща, който е преподавател в Университета „Крал Абдулазиз” в Джеда, бил възмутен от типичното й за западните момичета поведение.
 
В продължение на 4 години Амина е държана като затворник в дома на баща си. Тя имала оскъдна храна и вода, била малтретирана и й било заявено, че няма да се омъжи по свой избор. За назидание главата й била обръсната.
 
Правозащитници, притеснени за безопасността на младата жена, са предприели действия пред съда в Лондон с искане тя да бъде защитена. Баща й, обаче, е получил финансиране от правителството на Саудитска Арабия, за да се бори с разпореждането на съда дъщеря му да бъде върната в Лондон.
 
Адвокатката Ан-Мари Хъчинсън съобщи, че успяла да разговаря с Амина, когато тя за кратко успяла да избяга от дома на баща си. „Тя е нормално уелско момиче и дори още има уелски акцент. Тя иска да се завърне у дома и да може да контролира живота си и да прави собствен избор”, обясни Хъчинсън, която е член на Международната академия на семейните адвокати.
 
Друг представител на Амина посочи, че баща й я отвел в Саудитска Арабия, защото не одобрявал нейните връзки и поведение. Той смятал, че е негов дълг да държи живота й под контрол, включително и нейната свобода на придвижване.
 
Амина успяла да разговаря с представители на британското консулство в Джеда. Тя разкрила, че на по-малката й сестра било казвано, че Амина е „зло момиче”. Друга нейна сестра я посетила в Саудитска Арабия и я открила „заключена и с обръсната глава”.
 
Малтретираната девойка разказала още, че „вече няма метални решетки в стаята”, но все още е заключена в къщата. Не й позволявали да използва телефон и интернет. Не я пускали до тоалетна и я принуждавали да уринира в чаша.
 
В съда станало ясно, че Мохамед Ал-Джафери не се подчинил на съдебна заповеда да се яви в консулството. Дъщеря му била пусната, но само със специален придружител, работещ за баща й. Въпреки сериозния контрол тя успяла да подаде под масата бележка на служител на ведомството, в което заявява, че се страхува за бъдещето си.
 
Мохамед Ал-Джафери заживял в Уелс преди раждането на Амина. Цялото му семейство получавало социални плащания, а всичките му 9 деца завършили британски училища и университети.
 
Служители от британското външно министерство обясниха, че Саудитска Арабия няма да признае британското гражданство на Амина и затова трябва да бъдат предприети стъпки за нейното завръщане във Великобритания, където сигурността й може да бъде гарантирана.

Превод и редакция: БЛИЦ