Олигарх може да сте вие, не аз. Не ме нападайте и не ме обиждайте, защото и аз мога да почна. Ако вие сте олигарх или имате общо с тях, аз нямам. Това заяви Пламен Димитров, председател на КНСБ, в ефира на Нова телевизия във връзка със спор с председателя на АКИБ Васил Велев дали трябва да бъде увеличена заплатата на висшистите.
Пламен Димитров смята, че трябва да се приеме закон, с който да се гарантира минимална работна заплата за висшистите от 690 лева, като така според него, ще се увеличи броя на квалифицираните специалисти у нас.
 
Велев обаче заяви, че не е съгласен, защото висшисти в България има много, но се търсят за определени професии, в които има дефицит. "Трябва да се насърчат младите, за да започнат да се образоват. Не може всеки да взима ей така 690 лева, защото е завършил висше", смята Велев.

"Искаме регламент за минимален доход на висшистите от 690 лв. и го поставихме пред управляващите. Такава мярка имаше при обсъждане на закона за държавния служител, но тя отпадна", заяви Димитров.

"Реалният живот има пазар на труда и той определя цената на труда. В държавната администрация трябва да се водят такива преговори. Всяко едно регулиране на пазара на труда води съм бягство в сивия сектор. За софтуерните инженери имат по-високи заплати. Проблемът не е че нямат висшисти. Проблемът е, че няма висшисти, от които икономиката има нужда. Например няма инженери. Има повече свободни места в университетите, отколкото завършващите средна образование. Учи се това, от което държавата няма нужда. За юристи няма глад. Преговори няма да водим вече за минимални осигурителни доходи. Минималната заплата трябва да е различна за различните икономически дейности", веднага отвърна Велев.

Двамата много се разпалиха, като Димитров често излизаше от рамките на нормалния тон.
 
"Ако спрете да говорите, ще разберете какво искам да ви кажа", скастри го Велев.
 
"Това няма как да стане, вие искате само да говорите. Вие говорите от 10 минути", възропта Димитров и не спря да мърмори докато опонентът му в ефир опитваше да защити тезата си. "Абе, излагате се, моля ви!", отсече Велев.
 
"Вижте, аз също предлагам този, който отиде да учи такава професия, която се търси на пазара на труда, да получава поне 700 лева от следващата година", отново поде Димитров, но Ани Цолова и Виктор Николаев сложиха край на разгорещения дебат.