Реклами с участието на деца ще бъде забранено за храни, съдържащи генномодифицирани съставки. Това е записано в проекта на новия закон за храните, който в сряда бе одобрен от правителството и ще бъде предложен на парламента за одобрение, съобщава „Монитор”. Очаква се това да стане през септември, уточниха от земеделското министерство.
Ограничението се отнася не само за участието на малолетните в рекламите, но и за други форми на търговски съобщения, предназначени за детска аудитория.
В проекта на закона се предлага още фирмите произвеждащи и преработващи храни, да подават до санитарните власти заявление, в което да дадат подробна информация за продуктите и декларация за влагането или невлагането на съставки и вещества от ГМО.
 
Подобна декларация не се изисква за заведенията за обществено хранене е записано в проекта. В него се предлага още Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) на своята страница да поддържа публичен регистър на бизнес операторите на храни. Предвижда се в него да бъдат включени и куриерите доставящи храна, поръчана онлайн. В случая целта е те също да бъдат контролирани, защото се явяват междинно звено между доставчика и клиента.
 
Нови изисквания се предлагат и при етикетирането на опакованите храни. За вносните продукти етикетът на български език не бива да прикрива каквато и да е част от първоначалното етикетиране. Изключение от това правило се допуска при повторно етикетиране от отговорния за предоставянето на информацията за храните бизнес оператор, както и при изпълнение на мерки, определени от контролните органи. Етикетът на български може да се покрие и на храните за специални медицински цели и хранителните добавки.
 
При предлагането на охладено и предварително неопаковано месо търговците на дребно ще са длъжни да поставят на обособените за целта места писмена информация за страната на произход, датата на добиването му и срока на годност и изрично посочване на понятието „охладено”, пише още в предложените промени.
В тях се предлага глоба или имуществена санкция от 2000 и 4000 лв. да се налага за извършване на дейност без регистрация в БАБХ или предлагането на пазара на храни, несъответстващи на санитарните изисквания. Законът предвижда и други парични санкции, като при внасянето на парите в 7-дневен срок фирмата може да плати само 70% от сумата.
 
В проекта на закона се предвижда още създаване на Национален съвет по храните, който ще е постоянен консултативен орган, в който са включени представители на всички заинтересовани страни. Той ще координира държавната политика в сектор храни.