Антитерористичният закон влиза на първо четене в пленарна зала на Народното събрание. Целта на законопроекта е да създаде ефективен механизъм за взаимодействие между институциите при прилагане на мерки срещу терористични заплахи, съобщава БНТ.
Проектът допуска частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите. Дава право на органите да задържат лица с неустановена самоличност да контролират техническите средства на интернет. На практика МВР, ДАНС и военни могат да влязат навсякъде, да наложат каквито преценят мерки, дори и да рушат имущество.
 
В проекта е записано, че всеки е задължен да понесе ограниченията. Медиите ще са длъжни да оповестяват подадена от командващия операцията информация без да я променят и да разкриват тактиката на службите.
 
Предвидено е още службите да могат да забранят на човек да сменя местожителството си без предварително разрешение, да напуска страната, да посещава определени места и да контактува с определени хора. Армията ще има полицейски правомощия в случай на опасност.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!