58-годишен пловдивчанин е в инфекциозната клиника на УМБАЛ "Св. Георги" с марсилска треска, след като кърлеж се забил в ръката му. След разходка в един от градските паркове мъжът забелязал на рамото си черна коричка. Помислил, че се е наранил, без да забележи.
След няколко дни обаче вдигнал висока температура, появили се болки по мускулите, лицето и очите му се зачервили, а по крайниците избили едри пъпки, съобщи „24 часа”.
 
"При прегледите се потвърди, че е заразен с марсилска треска. В момента се прилага необходимата терапия. Ако пациентът беше закъснял, щеше да има усложнения", заяви   шефът на инфекциозната клиника проф. д-р Мариана Стойчева. Според нея кърлежите са в активен период, тъй като непрекъснато имало нахапани. Тя препоръча при излет сред природата крайниците да се покриват с предпазващи мазила срещу кръвосмучещите буболечки. Най-опасната болест, която могат да принесат, е кримска хеморагична треска. Смъртността при нея е висока. Последният случай е с жител на с. Стряма, издъхнал през 2014-а.
 
"Съмнително е 58-годишният пациент да е ухапан в пловдивски парк. Навсякъде в градините тревите са окосени и се поддържат", заяви Йорданка Цонева от дирекция "Екология" в общината. Тя увери, че на всеки сигнал за наличие на кърлежи се реагира независимо къде е подаден.
 
"Вероятно човекът е бил ухапан на друго място. Нека се припомни къде се е разхождал в последните дни, преди да забележи кърлежа на рамото си, и веднага да информира общината, районното кметство или "Дезинфекционна станция", препоръча Цонева. Тя посочи, че през лятото пръскат само след подадени сигнали. Масовите обработки били през пролетта и есента преди началото на учебната година. Редовно обаче третирали с препарати площадките за разходки на кучета.
 
Тази година площите, които се обработват срещу кърлежи в Пловдив, са двойно завишени - над 5000 декара. Общината вдигна драстично средствата за мор на комари, бълхи, кърлежи и плъхове на 250 000 лева.