Най-голямото тракийско скално светилище в Хасковско, включващо скална гробница, подобна на тази при Татул, олтари, жертвеници, шарапани и множество скални ниши се намира в местността "Хасара" в община Минерални бани.
Това съобщи след приключване на първия етап от археологическите разкопки археологът проф. Николай Овчаров, пише "Стандарт". Светилището датира от второ-първо хилядолетие преди Христа, а след приемането на християнството там функционира мощен религиозен център. Екипът на доц. Зравко Димитров от Националния археологически институт с музей разкри и забележителна църква и крепост от раннохристиянския период.   

"Древният култов комплекс е своеобразен "Град на Слънцето". Той е умалено копие на комплекса в Татул, но около пет пъти по-малък. Свързан е с културата на скалните хора, които са обитавали Източните Родопи. Между Града на Слънцето, култовите комплекси в Перперикон и Татул определено е имало връзка", разказа проф. Овчаров. Според него култовият комплекс има огромен туристически потенциал и е откритие от европейска и световна величина. Сега най-важно е обектът да стане общинска собственост и да получи статут на паметник на културата, имаме подкрепата на кмета Мюмюн Искендер и областният управител Станислав Денчев в тази посока, уточни археологът. Така общината ще получи шанс да кандидатства за еврофинансиране и да започне следващ етап от проучванията.