Отношенията между Хърватия и Сърбия отново се изостриха. Загреб упрекна Белград в разпалването на нетърпимост и намеса във вътрешните дела на страната, а в отговор прозвучаха обвинения в реабилитация ва фашизма. Началото на историческото помирение между двете бивши югославски републики се отменя, което заплашва със забавяне или дори със срив интеграцията на Балканите в ЕС, пише „Коммерсант“.
Повод за изострянето на сърбо-хърватските отношения стана решението на съда в Загреб да отмени присъдата със 70-годишна давност на хърватския кардинал Алоизие Степинац. През 1946 г. съдът на Югославия го осъжда на 16 години затвор за сътрудничество с режима на създадената през Втората световна война Независима хърватска държава. Решението предизвика недоволство в Белград. Сръбският министър-председател Александър Вучич нарече Степинац „един от основните идеолози на най-лошата нацистка власт в Европа“. Въпреки това Белград първоначално се въздържа от демарш.

Затова пък Загреб предприе демарш, изпращайки на съседите си протестна роля във връзка с реакцията им за решението на загребския съд. В нея хърватското МВнР обвини Сърбия в „нетърпимост, неприемане на европейските ценности и намеса във вътрешните работи“ на суверенна държава. След това в ескалацията се включи и Белград. Сръбското външно министерство връчи на свой ред протестна нота, в която отмяната на присъдата бе оценена като „реабилитация на фашизма“. 

Новото изостряне на двустранните отношения, ако не постави кръст върху започналия преди няколко години процес на помирение между двете бивши югославски републики, то при всички случаи ще го отложи за неопределено време в бъдеще.