Проверка на bTV показа, че aтентаторът от Ансбах у нас е живял като бездомник. От Държавната агенция за бежанците показаха и медицинско досие на Мохамед Далеел тук. На стотина метра от центъра за бежанци в „Овча купел” се намира изоставена сграда - това е така нареченият "Хотел Риц" - домът за бездомните бежанци.Там в края на 2013-а живее и Мохамед Далеел, извършил самоубийствения бомбен атентат.

Там в края на 2013-а живее и Мохамед Далеел, извършил самоубийствения бомбен атентат.

Журналистът Мария Черешева първа открива, че сириецът е дал интервю пред националната телевизия, където се е оплакал, че у нас е измамен от мними адвокати.

В бежанския "Хотел "Риц" днес няма никой, макар че допреди две години изоставената сграда беше основен подслон за бездомни.

Едно от тези помещения е обитавал и нападателят от Ансбах. Изоставени обувки, дрехи, принадлежности, дюшеците, както и надписите на арабски по стените единствено свидетелстват за някогашното присъствие на бежанци тук.
 

През 2013-а Мохамед разказва, че у нас е измамен от адвокати. Пред Агенцията за бежанците декларира, че живее под наем на квартира, но в действителност остава на улицата.

Две години и половина след срещата си с Мохамед, служителят, провел интервюто му, още помни детайли от разговора със сириеца.

„Заяви, че в този военен конфликт е загубил съпругата и детето си и показа рани по краката си от шрапнели”, спомня си Красимир Илиев, който е провел интервюто.

В центъра пазят и медицинското му досие.

„Това е задължителната медицинска карта, която се попълва при регистрация, отбелязана е датата на регистрация, изследванията му са добри, на 24 години е по това време. Наблюдават се белези, никакви други заболявания по това време няма, това е медицинския статус на лицето, оттам нататък картонът е празен, т.е. лицето не е посещавало медицинския кабинет”, посочи Елеонора Йорданова от Агенцията за бежанците.

Мохамед получава хуманитарен статут заради тежката военна обстановка в района, от който идва.

„По никакъв начин той не даваше индикации, че може да се радикализира и да извърши такива неща. Видимо не изглеждаше като човек, който има психологически проблеми, единствено, че беше малко по-затворен”, казва още интервюиралият го.

През април 2014-а мъжът получава вече готовите си български документи и малко след това напуска страната ни.

МВР отрече той да е бил обект на полицейско насилие. Лекуван е у нас единствено за вирусна инфекция. Нито един преглед не е констатирал здравословни проблеми.