"Русия, ако ме чувате, надявам се да можете да откриете онези 30 000 имейла, които липсват. Мисля, че ще бъдете щедро възнаградени от нашите медии." Това заяви Доналд Тръмп, обращайки се директно към телевизионните камери по време на пресконференция в щата Флорида. Става дума за тази част от кореспонденцията, която Хилъри Клинтън е водела през пощенска кутия извън системата на Държавния департамент, обявена от нея за "частна".
В САЩ реакцията на тези му думи е на стъписване, защото в същността си те са окуражаване на враждебна чуждестранна сила да извърши кибершпионаж срещу кореспонденция на държавния секретар.

Изявлението на Тръмп съвпада с активното обсъждане в медиите в САЩ доколко са основателни подозренията, че руските спецслужби стоят зад хакерските атаки срещу централата на Демократическата партия и разпротраняването през WikiLeaks на близо 20 000 електронни писма от пощите ѝ.

Запитан дали наистина призовава друга държава да хакне частната пощенска кутия на Хилъри Клинтън и най-малкото да се намесва в президентските избори, той отхвърли въпроса с думите, че "президентът трябва да си говори с тях (руснаците)".

От щаба на Клинтън незабавно обвиниха кандидата на Републиканската партия, че окуражава Русия да шпионира срещу САЩ и да се намесва във вътрешната политика на страната

"За пръв път водещ кандидат за президент активно окуражава чуждестранна сила да върши шпионаж срещу политическия му опонент. Това се превърна от нещо любопитно в политически въпрос, а сега – и във въпрос на националната сигурност", заяви Джак Съливан, основният съветник на Клинтън по въпросите на външната политика.

Тръмп отхвърля като конспиративни теории твърденията, че Русия може да стои зад хакерския пробив в Демократическата партия. Но на пресконференцията в сряда той отказа изрично да призове президента Владимир Путин да не се меси в президентските избори в САЩ.

"Няма да казвам на Путин какво да прави. Откъде накъде?", заяви Тръмп и обърна въпроса към любимата си тема, че случилото се само илюстрира как по света са изгубили уважението си към сегашната администрация и че при него нещата ще се променят значително.

За пореден път кандидатът за вицепрезидент Майк Пенс се размина с Тръмп като каза, че ФБР трябва стигне до дъното на тази афера и "ако това е дело на Русия и се месят в изборите ти, мога да ви, че уверя двете партии и правителството на САЩ ще направят така, че да има сериозни последици".

Тръмп има симпатизанти като бившия конгресмен Пит Хоекстра (бивш председател на Комисията по разнаването в Конгреса), който смята, че е правилно Клинтън непрекъснато да бъде притискана по този въпрос. "Тръмп поставя много правилен въпрос – с частната си поща Хилъри Клинтън даде завидно предимство на руснаците. Най-вероятно те вече знаят всичко за нея."

Тази седмица руският външен министър Сергей Лавров отказа да коментира подозренията, че спецслужбите на страната му стоят зад хакерските атаки, като заяви: "Не искам да използвам нецензурни думи".