Теми, които да укрепят и засилят Европейския съюз в повече сфери, е набелязала България за своето председателство. То ще се проведе в разгара на преговорите по Брекзит на Обединеното кралство, ако бъде спазено намерението на Лондон да активира чл. 50 за напускане на ЕС до края на тази година, пише „24 часа”.
Българското председателство се изтегля с 6 месеца и ще се проведе от януари до края на юни 2018 г., а не както бе досега през втората половина на годината. Решението за разместването, след като Великобритания се отказа от своето председателство, бе съобщено от ЕК във вторник вечерта и потвърдено от българското правителство с решение в сряда.

“Запазването на целостта и единството на ЕС е непосредствен приоритет”, обяви в официална позиция Министерският съвет.

„България вече ще е в тройка с Естония и Австрия, а не с Естония и Великобритания и това ще наложи нови разговори по приоритетите на трите страни през есента”, заяви Кунева. 

„В началото на годината фокусът на ЕС е повече върху икономиката, което допълнително щяло да размести темите. Със сигурност обаче България ще настоява за постигане на енергийния съюз и обща индустриална политика по време на своето председателство, както и за политика по безопасността, миграцията и убежището”, обясни вицепремиерът Меглена Кунева. 

„Допълнително ще се работи и по присъединяването на Черна гора”, обясни тя.