"На територията на Крим е разгърната самодостатъчна група руски войски", заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА "Новости". Той уточни, че брегови ракетни комплекси "Бастион" и "Бал" и подводниците "Новоросийск" и "Ростов на Дон" вече дават бойни дежурства.
"Черноморският флот и Каспийската флотилия получиха малки ракетни кораби с крилати ракети с морско базиране "Калибър". Освен това войските в този окръг са преоборудвани с нови бойни самолети и зенитно-ракетни комплекси С-300В4, С-400, Бук-М2, зенитно-оръдейни комплекси "Панцир-С1", каза Шойгу.

Той обясни, че Русия укрепва югозападния си фланг, заради засиленото присъствие на НАТО край границите си и все така нестабилната обстановка в съседна Украйна.
Руското министерство на отбраната предприема адекватни мерки за реагиране във връзка с изострянето на военно-политическата обстановка на югозападния фланг в резултат на засиленото военно присъствие на НАТО в Източна Европа, ситуацията в Украйна и дейността на международни терористични групировки, включително в Северен Кавказ.

От 2013 г. насам формирахме 4 дивизии, 9 бригади и 22 полка, включително 2 ракетни бригади, въоръжени с ракетни комплекси "Искандер", което ни позволи да увеличим огневата си мощ за унищожаването на потенциален противник, допълни Шойгу, цитиран от Ройтерс.