Гробище от Освободителната война откри в Силистра археологът от Регионален исторически музей – Русе Деян Драгоев. При едноседмични спасителни разкопки в крайдунавския град е бил разкрит некропол от втората половина на XIX в. с 24 гроба на възрастни индивиди, сред които и детски.


За по-голяма част от погребаните може да се предположи, че са войници, загубили живота си в Руско-турската война от 1877-1878 г. или непосредствено след нея, твърди Драгоев. Доказателство за тази теория са откритите войнишки копчета от униформи, както и малка руска бронзова икона на Свети Никола, която мъжете слагали на гърдите си по време на битки. Подобни икони са били намирани и край Плевен.

Откритият костен материал от некропола в Силистра ще бъде предаден за допълнителен анализ и изследвания в София. Целта е да се установи възрастта на починалите и конкретната причина за тяхната смърт – археологът държи да се различи кои от войните са загинали от куршум и кои – от болест. За последното подсказват някои от гробовете, в които има погребани по пет-шест души едновременно.