Сирийската бойна авиация получи от Русия първите два фронтови бомбардировача Су-24М2, предадени за укрепване на ударните й възможности, съобщи вчера Зен Адра в интернет-портала ANM, потвърдено днес от сайта „Военный информатор”.
Модернизираните фронтови бомбардировачи Су-24М2 са предадени от наличните в руските ВКС. Не е известно от кое летище ще оперират, възможно е да останат в Хмеймим.

По не потвърдена информация, ще бъдат предадени допълнително още 8 бойни машини от този тип.

КОМЕНТАР НА БЛИЦ:

Този ход на руското държавно ръководство не е изненада. В първата половина на юли сирийската авиация загуби два ударни самолета – МиГ-21 и Су-22М3. Причината е, че сирийските самолети не са снабдени с модерни прицелни системи за бомбардиране от голяма височина, а джихадистите притежават зенитни ракети.

Изборът на самолета също не е случаен: Първо, модернизираният Су-24М2 доказа високите бойните си качества в Сирия. Второ, сирийските ВВС са получили 13 такива бомбардировача през 1989-1992 г. и макар вече да се намират в не летателно състояние, те са добре познати, има и приличен остатъчен опит при пилотите и техническия състав. Остава те да изучат новите системи на борда на самолета и да възстановят летателната подготовка с руски инструктори.

Явен е опитът РФ все повече да прехвърля роля и отговорност върху сирийската армия, особено след дадените жертви.

Превод и коментар: БЛИЦ