Организаторите на военния преврат в Турция са имали за цел да всеят хаос в азиатската част на страната, което да доведе в крайна сметка до разпадането й. Това разказал по време на разпитите командващият войските в провинция Хатай в Югозападна Турция, до сирийската граница. Новината съобщава "Ислям нюз", позовавайки се на агенция Boukhanni Press, цитирана и от Епицентър.бг 
Висшият военен се появил в щаба на спецслужбите в град Килис, след като бил измамен от американските си колеги, които подготвяли преврата във военно-въздушната база Инджирлик, използвана от силите на НАТО. 

Генералът разказал, че представители на САЩ са обещали на всички турски военни, подготвяни в базата, да изведат във САЩ всички със семействата им, ако пучът се провали. Но не изпълнили обещанието си. 

Както било уговорено, след неуспешния метеж, генералът, облечен в цивилни дрехи, се появил във военно-въздушната база в Инджирлик. Независимо от увещанията му, отказали да го пуснат вътре. 

Тогава генералът се обърнал към турските специални служби с надеждата, че така ще получи смекчаващи вината обстоятелства при предстоящата присъда. Той бил веднага изпратен от Килис в Истанбул като важен обвиняем по делото. 

Според твърденията на генерала, бъдещите участници в метежа преминали инструктаж в базата под ръководството на американски военни в продължение на 12 седмици. Американците пристигнали специално от Вашингтон, за да ръководят преврата. 

Според плана, в случай, че Ердоган бъде свален успешно, само 24 часа след това в Турция трябвало да проникнат 10 000 бойциот "Ислямска държава", а на следващия ден - 5000 бойци от шиитските групировки в Ирак и 1000 агенти на сирийските специални служби. 

Както твърди генералът, присъстващ на съвещанията в Инджирлик ирански представител обещал да финансира и въоръжи 50 000 алевити, които на групи да влязат в Истанбул и Анкара. 

При това на чужденците било категорично забранено да преминават в европейската част на Турция, която трябвало да остане под контрола на турските метежници. 

Освен това, представителите на САЩ предложили да въоръжат кюрдските групировки. Но иранските пратеници категорично се обявили против и заплашили, че ще се откажат от участие в проекта. 

Покрай цялата тази история трябва да припомним, че САЩ отказаха да дадат политическо убежище на турския командир на базата Инджирлик генерал Бекир Еркан Ван, заподозрян в съучастие в опита за преврат.