Почти 4 милиона лева са изхарчили депутатите в командировки по света и у нас от началото на мандата на 43-ото народно събрание на 27 октомври 2014 г. до юни тази година. Това става ясно от справка на парламента, изготвена по Закона за достъп до обществена информация, пише "24 часа".
Интересното е, че по-голяма част от сумата - 2 601 594 лева, са изплатени за командировки в страната. Причината е, че според Финансовите правила на НС депутатите имат право на дневни за всяко пътуване до избирателния си район, независимо дали се прибират у дома, или отиват за срещи с електората. А ако нямат свое жилище там, им се полагат и пари за хотел.

По това перо например роденият в София Иван Димитров от "Атака" е изхарчил 35 434 лв. за пътуванията си до Силистра, откъдето е избран за депутат. Командировките на колежката му Калина Балабанова, която също е родом от столицата, а е избрана от Варна, са стрували на НС 30 271 лв. Идентична е ситуацията с червения Таско Ерменков, влязъл в НС от Сливен. Срещите му с избиратели там са стрували 31 085 лв.

Депутатите са стъпили на 4 континента, става ясно от справката за командировките им в чужбина. Не са били единствено в Австралия.

Общо 1 385 697 лева са отишли за командировки в чужбина. Сумата е сравнително малка, защото много от визитите на депутатите се поемат като разходи от страната домакин. Такава е ситуацията с посещенията в Брюксел по линия на Европейския парламент например, както и с делегациите на НС в интерпарламентарни съюзи и асамблеи на различни европейски и световни организации. До САЩ пък пътуванията са най-вече по покана на Конгреса или Държавния департамент, който организира всяка година политически обучения.

Преобладават традиционните пътувания из Европа. Като по-екзотични дестинации се открояват Китай и Виетнам. Лично шефката на парламента Цецка Цачева води делегацията до Пекин, Шанхай и Сиан, в която бяха включени депутати от всички групи.

С най-екзотичното пътуване през този мандат може да се похвали реформаторът Борис Станимиров - посрещна Нова година в Аржентина и стъпи на остров Ливингстън като част от 24-ата българска експедиция на полярната ни база там.

2 511 919 километра са навъртели депутатите със служебни коли на парламента от началото на мандата до края на юни т.г.

Интересното е, че на челните места в тази класация не излизат само депутати от най-отдалечените региони, а и такива като Найден Зеленогорски от РБ, който пътува до Плевен, Искрен Веселинов от ПФ - до Русе, или Даниела Савеклиева от ГЕРБ - до Благоевград.