Единият от нападателите срещу френската католическа църква е бил идентифициран като Адел Кермиш, на 19 години, роден във Франция. Той е бил известен на антитерористичните служби, съобщи парижкият прокурор Франсоа Молен по време на конференцията. Това предават съобщават световните агенции, цитирани от БНТ. Нападателят е бил известен на антитерористичните служби.
Прокурорът потвърди, че терористът е направил два неуспешни опита да замине за Сирия, като два пъти е бил задържан миналата година - в Мюнхен и в Турция. Минавайки през Женева, поставен в предварителен арест, след няколко месеца той е бил освободен, поставен под електронно наблюдение, в каквото се е намирал по време на атаката.

Идентификацията на втория нападател още не е приключила. Двамата са нахлули в църквата по време на сутрешната меса, задържайки като заложници свещеника, три монахини и семейство богомолци. Свещеникът е промушен в гърлото и в трахеята.

Освен ножове, нападателите са носели фалшиви колани за експлозиви. Те са посрещнали с ислямистки възгласи стрелбата на полицията, която ги е ликвидирала на място.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд свика извънредна среща на Съвета по отбрана за тази сутрин във връзка с атаката срещу католическа църква. По-късно днес държавният глава ще се срещне с представители на всички религии.

Заплахата на ислямисткия екстремизъм за Франция и Европа никога не е била толкова сериозна, колкото сега, заяви президентът Франсоа Оланд в обръщение към френския народ. В краткото телевизионно обръщение той заяви че войната срещу ислямисткия екстремизъм както в чужбина, така и у дома, ще е дълга.

Премиерът Манюел Валс заяви, че целта на нападението е била да се предизвика религиозна война. Към това мнение се присъедини ръководителят на Европейския еврейски конгрес Моше Кантор, който допълни, че нападението срещу католическата църква в северна Франция е атака срещу всички религии.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ЗАЛОЖНИЧЕСКАТА ДРАМА В ЦЪРКВА ВЪВ ФРАНЦИЯ!