73-годишен свещеник изгради 21 параклиса с голи ръце. За подвига си свещеникът на храма „Свети Власий” в едноименния ни морски курорт отец Петър Цанков бил вдъхновен преди години след посещение в Монако, където венчал българка. В околностите видял миниатюрните храмове и решил, че това е богоугодното начинание, което иска да остави след себе си. Когато преди 4 години съдбата го пратила да служи в светивласката черква, избрал именно тук да повтори видяното в чужбина, пише "Телеграф".
Сега 21 параклиса, изградени от каменни плочи, свързват курорта Свети Влас с билото на Стара планина. Отец Петър всеки ден изминава близо трикилометровото разстояние пеша.

Навършилият наскоро 73 свещенослужител разказва, че първоначално възнамерявал да вдигне само един параклис, после работата го увлякла.
Случило се в близост до храма му да има и много отпадъчен материал. Всяка заран слагал в раницата си по няколко каменни плочи, изкачвал се нагоре и ги подреждал при завоите на пътеката. Така стигнал до 21, като навсякъде е сложил икони и надписи, взети от библията. Заедно с руснак, който има имот край морето, прокарал близо 200-метров водопровод по пътя до първия параклис – да имат откъде да разквасят гърлата в жегата туристите богомолци. Това лято пък край едно от наскоро завършените каменни места за молитва засадил няколко коренчета домати – да имат какво да си откъснат хората, преди да стигнат до билото. 

За да има с какво да бъдат поливани, с приятели занесъл до мястото бидон с вода.
Отец Петър признава, че не търси похвали и признание, просто смята, че по този начин приобщава миряните към православната вяра. Защото не всеки идвал в черквата, но мнозина дирели чистотата на планинския въздух. Отец Петър Цанков е служил близо 20 години в Казанлък и с. Енина, но след спор със старозагорския митрополит Галактион бе изпратен на „заточение”.

От него го спасил дядо Йосиф, митрополитът на възстановената Американско-австралийска епархия, който му поверил службата на храма в Ню Йорк.
От 4 години отец Петър служи в храма „Свети Власий”, който беше осветен през 2010 година от вселенския патриарх Вартоломей. Черквата е вдигната върху основите на опожарен ЬЖ в едноименен манастир.