За да не изпадате в крайности в следването на супермодерните тенденции в храненето със (свръх)суперхрани, може да им намерите достойна алтернатива. Повечето от тези храни крият тайната си единствено в думата „супер“, с което се означава, че съдържат удивителна концентрация на полезни вещества за организма ни, пише Elle. Има обаче и по-достъпни алтернативи на тези храни, които не отстъпват по полезност и вкусови качества.
Сусам вместо чия

Малките семена чия са богат източник на полезни вещества, но позната за нас алтернатива е сусамът. В него концентрацията на омега-3 мастни киселини не е толкова висока, но зарежда организма с достатъчно антиоксиданти и намалява нивата на холестерола в кръвта. Сусамът е богат на магнезий – 50 гр съдържат 30% от необходимата дневна доза за възрастен. Магнезият е от съществено значение за функционирането на мускулите, нервната и имунната система и за регулирането на кръвното налягане.

Може да добавяте сусам към салати, супи, овесени каши, да поръсвате с него месни и рибни ястия, да го добавяте към шейкове и разбира се да правите хумус със сусамовия тахан.


Нахут вместо киноа

Нахутът също като киноа не съдържа глутен, но съдържа фибри и добри въглехидрати, както и растителен протеин. В 50 гр сварена киноа се съдържат 20 грама въглехидрати, 2.5 гр фибри и 4 гр. Протеин. В същото количество нахут има 17 грама въглехидрати, 5 гр мазнини и 5 грама протеин. Но повече минерали и антиоксиданти. Нахутът е много полезна закуска, освен това е вкусен, запечен на фурната със сол и зехтин. И, разбира се, в хумус.


Боровинки вместо годжи бери

Годжи бери е плод, който е познат от китайската медицина. Той укрепва имунитета и повишава нивата на антиоксидантите. Но същите свойства притежават и боровинките. Изследвания, проведени в Университета в Уисконсин (САЩ) потвърждават, че редовната консумация на боровинки е превенция срещу инфекции в стомашно чревния такт. Сушени плодове, сос от боровинки, бистър сок или сладко – дори и в тази форма този плод укрепва имунитета на човешкия организъм.