Отец Жак Хамал, чието гърло бе прерязано от джихадистите, окървавили църква във френския град Сен Етиен дю Рувре трябва да бъде обявен за мъченик. Това желание се надигна сред католическите среди, след като стана ясно, че двамата членове на "Ислямска държава", които днес взеха заложници в църквата са заснели на видео убийството и са принудили двете монахини заложнички да гледат, предаде "Индепендънт".
Те са накарали 84-годишният отец Жак Амел мъж да коленичи и са изпълнили някакъв вид ритуал около олтара, преди да го убият.

Свещеникът се пенсионирал на 75 години, но идвал в църквата, за да помага, когато има нужда. Той е стоял пред отговорния свещеник, когато двамата джихадисти, въоръжени с ножове, нахлули в храма.

"Той вършеше своята работа до самия си край. Беше стар, но винаги бе на разположение за всички. Беше добър свещеник, служеше тук от много години, живееше в жилището на енорийския пастор. Много хора го познаваха", казва живееща наблизо жена.

Според в. "Фигаро" църквата е била в списък с потенциални цели на Сид Ахмед Хлам, алжирски студент, арестуван миналата година по подозрение за убийството на майка по време на нападение над църква във Вилжуиф.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА КЛАНЕТО ВЪВ ФРЕНСКАТА ЦЪРКВА!