Фирма на бизнесмена Стефан Киров е наемател на склада с контрабандните цигари, който ГДБОП и Агенция “Митници” разкриха при мащабна акция тази седмица, твърди източник, запознат с разследването цитиран от "24 часа". В миналото Киров е арестуван за ДДС измами.

Собственик на склада е фирмата “Ай Ти Ди Инвест” ЕООД на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков. В понеделник той потвърди това, но отказа да назове кой е наемателят, който се издирва, тъй като не иска да пречи на разследването.

Акцията на ГДБОП и митниците разкри контрабандни цигари за над 1,3 млн. лв. Първо бе заловен тир с 200 мастербокса на ГКПП Дунав мост. След това разследващите открили и откъде ги е заредил - склад в село Нови хан до София, който се оказа собственост на Иван Драшков. Там са намерени още 150 мастербокса без бандерол. Бившият зам.-шеф на ДАНС е разпитван в Агенция “Митници”, където се води разследването.

Има пряка връзка между наемателя Стефан Киров и Иван Драшков.

От април 2015 г. Киров е управител на “Ай Ти Ди Корпорация” ЕООД. Едноличен собственик на дружеството е “Ай Ти Ди Груп” ЕООД на Иван Драшков-младши.

Вчера Драшков-старши не знаеше дали Стефан Киров е управител на една от фирмите на сина му и обеща да провери.

Адресите обаче и на двете фирми съвпадат - те са в апартамент на фамилията Драшкови на ул. “Жолио Кюри” 79.

Блокът е дипломатически и там живеят бивши посланици, служители на МВР и МВнР
И двете фирми се занимават с търговия, спедиция и консултации. Друга фирма, в която Стефан Киров е бил управител - “Лед Маркетинг”, пък е спечелила търг за друг апартамент в същия блок.

Не е ясно коя от фирмите на Стефан Киров е наемател на склада, собственост на Драшков-старши. Той е бил съдружник с бившия служител на Първо главно управление на ДС Владимир Осенов, който, след като напуснал системата, се занимава с международен бизнес. Брат му Любомир все още е в ДАНС и е един от най-добрите професионалисти в системата, твърди изданието.

Стефан Киров е на 49 г. През 2011 г., когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов, Киров е задържан от ГДБОП заедно със Светослав Стамов-Гембъла и Атанас Димов-Купъра заради източване на ДДС. Те бързо бяха пуснати от ареста. Разследването се точи няколко години.

До обвинителен акт и до съд обаче не се стигна. През 2015 г. делото е преместено в спецпрокуратурата.

По време на ареста на Стефан Киров Иван Драшков все още беше зам.-шеф на ДАНС. Няколко месеца по-късно сам напусна поста.