Геофизиците от БАН опровергаха предупрежденията за мощни магнитни бури. Учените са категорични, че у нас не са били регистрирани силни смущения, предаде Нова тв.
Проблеми със сърцето обаче завели мъж на име Христо към спешното на Военна болница. Той признава, че не е обърнал внимание на предупрежденията за магнитни бури, но не изключва това да е причината за влошеното му здраве. За лекарите от отделението денят е напълно обичаен. Нито има повече, нито по-малко пациенти.
 

„Обичайният контингет от пациенти, хипертония, но в никакъв случай техният брой не е по-висок от обикновено”, обяснява полк. доц. д-р Ивайло Даскалов, началник на Клиника по спешна и неотложна помощ-ВМА.

В клиниката не са и очаквали наплив от пациенти.

„Този проблем го създаваме самите ние като психоза, защото в науката липсват точни данни за влиянието на магнитните бури върху организма”, казва още полк. доц. д-р Ивайло Даскалов.

А според учените от БАН днес сме се разминали с магнитните бури - поне в България. Информацията идва от обсерватория в Панагюрище, в която непрекъснато се следи геомагнитното поле.

„Това, което се вижда в момента, е как полета става все по-спокойно и по-спокойно и можем да кажем, че слънцето е спокойно”, казва доц. Петя Трифонова, геофизик в БАН.

Измененията на земното магнитно поле дава т. нар. „К-индекс”. Жълтият и зеленият цвят показват, че всичко е в норма.

„Когато има магнитна буря стойностите на К-индекса са от 5 нагоре и съответно те са показани в червен цвят. България понеже е на средни географски ширини и от части е защитена от ежедневните магнитни бури или честите магнитни бури”, обясни още доц. Петя Трифонова, геофизик в БАН.

Според българските учени скоро не ни чакат мощни слънчеви изригвания.