Със стахановски устрем, удължавайки работното си време до 19 часа, депутатите приеха на първо четене голяма част от пакета с промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Въпреки предупрежденията, че залагат в системата „мини, които може да гърмят“ (Четин Казак), те гласуваха да се въведе спорното съдийското самоуправление, предаде „24 часа”. 
Според параграфите, които минаха със 106 гласа „за”, 14 „против” и 9 „въздържали се”, общите събрания на съдиите могат да номинират председател на районен, окръжен, апелативен и върховен съд, да изслушват всички кандидати за този пост, както и предложените за зам.-председатели и да изразяват становища за тях.

Освен това събранията ще определят броя и съставите на отделенията и тяхната специализация.

„Служих две години като сапьор и мините не ме плашат”, заяви шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Той заяви, че „редакциите за съдийското самоуправление са балансирани“, имайки предвид, че в първия им вариант текстовете бяха без уговорката „може“. „Надявам се магистратите да не използват самоуправлението за групиране, овладяване, сепариране, а да избират най-добрите измежду тях”, добави Кирилов.

Парламентът отхвърли предложението членовете на ВСС да получават „кариерни бонуси“, т.е. след изтичането на мандата им да се връщат на не по-ниска от заеманата длъжност и да бъдат атестирани така, че да могат веднага да се явяват на конкурси за повишение. 

Категорично отпадна и предложението на Радан Кънев и съмишлениците му да се избира по румънски образец зам.-главен прокурор „антикорупция“.