Русия поиска обяснение от България заради изказване на военния ни министър Николай Ненчев. Преди дни той обвини руснаците, че често навлизат със самолети в "зоната за отговорност на България".
Реакцията на Москва не закъсня  - Генерал Конашенков бе искрено учуден от приказките на нашия министър.

"Не оспорваме правото на самолети от ВВС на друга страна да извършват полети в международното въздушно пространство над акваторията на Черно море, включително и в региона за контрол на полети на България (FIR Sofia) при спазване на международните въздухоплавателни норми", отговориха от българското военно министерство. 

Министерството на отбраната не търси конфронтация с никого. Изразяваме загриженост за поддържането на взаимно уважение и доверие между черноморските страни при осъществяването на полети в международното въздушно пространство над акваторията на Черно море, се казва още в изявлението, разпространено до медиите, изтъква се в съобщението. 
 
"Руски самолети са навлезли в зоната ни на отговорност без включени транспондери и без предварително заявени полетни планове. Има случай и на полет на самолет без отличителни знаци", посочват от Министерството.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА!