Димитър Басамаков, синът на известния асеновградски бизнесмен Захари Басамаков, остава в ареста. Това реши днес Окръжен съд Пловдив. Както първо БЛИЦ съобщи, Басамаков младши гърмя по ченгета и се опита да ги убие. Днес стана ясно, че той бил в момент на афект, бил разстроен и имал параноя. Пред съда днес обвиняемият помоли да бъде пуснат на свобода с по-лека мярка, за да се лекува, защото бил болен, но това му желание бе отхвърлено с мотива, че е опасен. 
Последно време близките на Димитър Басамаков били притеснени, защото бил агресивен и неадекватен. По наша информация той е злоупотребявал и с алкохол, и с наркотици. Роднините подали сигнал в полицията. Така ченгетата отишли на адрес, но разярен, 50-годишният мъж измъкнал незаконен пистолет и стрелял по тях. Преди това извадил нож и налетял на полицаите. 

Когато го обезоръжили и претърсили жилището му, хората на реда открили и други оръжия, и наркотици. Сега Басамаков е с три обвинения-за опит за убийство на служебно лице, за незаконно притежание на оръжие и за наркотици. Роднините на арестанта спретнаха екшън в съда, не разрешиха на репортерите да снимат. 

Басамаков има право да обжалва мярката си пред по-горна инстанция. Младши е син на известния в Асеновград бизнесмен Захари Басамаков-един от основателите и дългогодишен директор на предприятието „Асенова крепост”.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ