На извънредно заседание Парламентът разглежда промените в Закона за съдебната власт на второ четене. То започна точно в 11 часа, а промените в Закона за съдебната власт са единствената точка в дневния ред.
Те са съобразени с основните положения на приетите от Народното събрание през 2015 година промени в Конституцията и изпълняват мерките, предвидени в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа.
 

В законопроекта се предвидени проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на магистратите.
 

Законопроектът предвижда, че съдиите, прокурорите и следователите подават пред Инспектората към Висшия съдебен съвет декларация от две части за имущество и интереси.
 

С промените в Закона за съдебната власт се цели засилване на самоуправлението на съдилищата чрез нови функции на общите събрания на съдиите. 
 


Докато заседанието течеше и членовете на различните парламентарно представени партии разговаряха и дискутираха бъдещите промени, някои все пак намираха време да се  осведомяват за новините извън залата, четейки най-четената в България информационна агенция - БЛИЦ!