Във връзка с днешното гласуване на промените в спорния Закон за съдебната власт Съюзът на съдиите в България, Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите в България излязоха с общо становище.
Те призоваха депутатите да не подкрепят второто гласуване на законопроекта, според който магистратите трябва да декларират пред Висшия съдебен съвет членството си в съсловни организации.
 
„Считаме, че приемането на това предложение ще засегне свободата на магистратите на сдружаване. Намираме за нелегитимно правомощието на ВСС да събира и съхранява информация за членството на съдии, прокурори и следователи в професионални организации. Съхраняването на такава информация от държавен орган има своя смисъл, само ако това е свързано с изпълнението на функциите му”, на мнение са магистратите.
 
Според тях се създават и предпоставки за неравнопоставено третиране на магистрати от страна на ВСС в зависимост от това дали принадлежат към професионална организация и в коя от тях членуват.
 
Припомняме, че това е един от най-спорните законопроекти през последните месеци. Той бе приет на първо четене и сега предстои окончателното му гласуване.
 
Единствената организация, която обяви, че подкрепя предложението за промяна в Закона за съдебната власт, е Камарата на следователите.