Турският вицепремиер Мехмет Шимшек съобщи, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще замине за Санкт Петербург на 9 август, предадоха ТАСС и Ройтерс. Вицепремиерът е част от турска делегация, която днес е на посещение в Москва и се срещна с руския вицепремиер Аркадий Дворкович.
По повод първата среща на президентите от 2 години насам Шимшек изтъкна необходимостта от възможно най-бързо възстановяване на нормалните отношения между Турция и Русия.
 
Турция е представила на руската страна доклад за взетите мерки за сигурност за възстановяване на чартърните полети, посочи още той по време на разговор с руския си колега Аркадий Дворкович.
 
„Доколкото съм информиран за началото на чартърните полети между нашите страни, Турция вече е предприела необходимите мерки за сигурност”, изтъкна Шимшек, цитиран от РИА Новости.
 
От своя страна Аркадий Дворкович заяви, че извиненията на Турция за сваления Су-24 са дали основание за възстановяване на връзките между Анкара и Москва. Преговорите с Шимшек трябва да създават „съдържателна основа” за среща на двамата президенти в Санкт Петербург.
 
„Ние сме готови с конструктивните преговори. След нашата среща ще има среща на равнището на министри. Считаме, че възстановяването на нашите взаимоотношения трябва да стане поетапно, ние трябва стъпка по стъпка да размразяваме взаимодействието в търговско-икономическата сфера” – заяви руският вице премиер.
 
Кризата в отношенията между двете страни възникна през ноември миналата година, когато турски изтребител атакува в Сирия руски Су-24. Президентът Владимир Путин нарече това „удар в гърба” на страната на терористите и въведе икономически ограничения спрямо Анкара.
 
Отношенията се затоплиха чак през юни, когато Ердоган се извини за сваления самолет. Визитата на Ердоган в Русия ще протече на фона на последствията от опита за преврат в Турция. Сред заподозрените за метежа се оказаха и пилоти, ударили руския бомбардировач. В момента двамата пилоти са арестувани.
 
Превод и редакция: БЛИЦ