Сбиване между българи и роми изправи на нокти жителите на Роман. Случката, разиграла се преди седмица, може да предизвика опасна ситуация в града, съобщава „Конкурент”. Напрежението толкова ескалирало, че пострадалият млад мъж Кристиян Узунски изчезнал от града. Приятелите му обаче са потресени от реакцията на представителите на малцинството и се заричат да не оставят нещата така.
Затова организират протест срещу насилието в Роман. Узунски призна, че се страхува не само за себе си, но и за живота на дядо си. 
 
„Няколко дни не бях в Роман, защото ме е страх да се прибера. Постоянно получавам заплахи за живота си от хората, които ме нападнаха. Страхувам се за дядо ми, защото част от заплахите бяха насочени към него. В Роман е страшно”, каза пред „Конкурент” Кристиян Узунски, който твърди, че е подложен на непрестанни заплахи след сбиването в местната дискотека.
 
В петък Кристиян решил да се върне, в събота отново отсъствал от града, а в неделя цял ден си останал вкъщи. В понеделник обаче  колата му „Мазда 6” осъмнала с потрошено стъкло и 3 нарязани гуми.
 
„Ето, че заплахите започват да се изпълняват. Колата беше паркирана пред дома ми. Подадох сигнал в полицията, разпитаха ме и започват работа по случая”, каза Кристиян Узунски.
 
Всичко започнало на 16 юли. Кристиян бил с приятелката си в местната дискотека, където избухнал скандал между него и друг местен жител.
 
„Той беше видимо пиян, вдигаше врява и ме нападна словесно. Приятелката ми предотврати скандала. Когато се прибирах, отново ме нападна и ме удари. Аз също отвърнах, но веднага ни разделиха и така до другата вечер. Тогава отивах към магазина, когато ме пресрещна един от братята на момчето, с което имах разправия. Прикани ме да се бием, но му отвърнах, че не искам разправии. Когато излязох от магазина ромите вече бяха 4-ма. Един от тях ме нападна с юмруци. Приятелката ми извика помощ. Дойдоха мои приятели, които бяха подгонени със саби. В суматохата успях да се кача в колата си и да отида до районното. Разбрах се с полицаите да отида на другия ден и да пусна жалба. Тръгнах си, а на кръговото имаше над 100 роми, въоръжени с всякакви първобитни материали. Като видяха колата, се затичаха към мен. Аз обърнах и отново влязох в полицията. Те обаче дойдоха и започнаха да се катерят по прозорците и да опитват да влизат.
 
Полицаите ги спряха, но един успя да влезе и да ме удари. След около час ромите се преместиха отново на кръговото да ме чакат. Гонили и  млади момчета в града. След това напуснах Роман”, разказа Кристиян. Той е категоричен, че никога не е имал конфликт с местни жители, но подобни неща не се случват за първи път.
 
„Те обаче са свикнали всеки да им се подчинява. Аз се опълчих и ето какво стана. Имам заведение в града, отделно съм технически ръководител във врачанска фирма и хората ме уважават. Постоянно ми пишат и подкрепят. Всички в Роман ги е страх да излизат нощно време. Нищо чудно напрежението да ескалира на максимум”, категоричен е Кристиян. Десетки жители на града вече са потвърдили участие в протеста, който ще бъде в петък от 19 ч. в Роман.
 
„Това ще бъде мирен протест”, подчерта Кристиян Узунски.