Амбициозният проект на хонконгския инвеститор Стивън Кит Синг Ло за строежа на развлекателния комплекс "Света София" край софийското село Мосачево, е на път да се сгромоляса, научи БЛИЦ от отлично информирани източници. Преди дни се появиха спекулативни твърдения, че строежът ще започне в началото на септември т.г., но те се оказаха искрящи блянове в зениците на инвеститорите, целящи да заблудят наивните българи.
Процедурата по одобряване на подробен устройствен план и изготвянето на екологична оценка към него в комплект с издаване на разрешително за строеж в най-оптимистичния случай ще отнеме поне година.

Компанията инвеститор "BDHL" е притежател на сертификат за приоритетен проект, но все още не е придобила собствеността върху терена върху, който се предвижда да бъде вдигнат комплекса.

Медията ни узна, че приближеният до Александър Томов - "милиардер" Ло не е благоволил да плати хонорара за проекта, който е изработен от фирма "Урбанико" ООД. Проджект мениджърът - "Савант ел Бул" ЕООД също не си е получил дължимата сума.
 

Проучването на БЛИЦ достигна и до още прелюбопитна информация. Стана ясно, че след разгласяването на проекта през есента на 2014 година, Александър Томов е събрал на секретна сбирка в лобито на Японския хотел представител на голяма българска строителна компания, бизнесмена Калистратов и Юлиян Инджов, бос на фирма "Иса Холдинг".

Политикът-комбинатор е положил началото на консорциум за изграждането на комплекса "Света София" при положение, че към този момент за него не е имало дори проект. Явно Томов е бил толкова убедителен, че строителните босове са лапнали не само кукичката, но и кордата и блесната. След това за Томов не представлявал никакъв проблем да ги навие на дългата си въдица.

Тримата строители са били толкова запленени от идеята за бързи пари, че отпускат многомилионен заем на компанията близка до Томов - "Лира инвестмънт", която се оказа един от най-големите кредитори на ЦСКА във времето, в което той беше президент на 31-кратните шампиони.

След като консорциумът се оказва мираж, строителите започват да си търсят заема, който е обезпечен с акции на ЦСКА. Най-упорит се оказва Инджов, чиято компания е известна със солидното количество златоносни държавни поръчки за строителство на пътища.

След като не успява да си получи отпусната сума, Инджов е поканен от Томов да влезе като акционер в ЦСКА, а след това да влезе и в управителното тяло на клуба. И до днес той твърди, че помага напълно безкористно за издръжката на "армейците", като пропуска парещата тема за внушителните държавни поръчки наляли милиони в банковите му сметки.

Ивайло КРАЧУНОВ

ОЧАКВАЙТЕ ГОРЕЩО ПРОДЪЛЖЕНИЕ. НА БЯЛ СВЯТ ИЗЛИЗА ПОРОЧНА СХЕМА ОКОЛО ПРОЕКТА "СВЕТА СОФИЯ" С УЧАСТИЕТО НА КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ И ОБЩИНАРИ!