Озахарените плодове са богата и вкусна храна. Във Франция озахарените плодове са много често срещано явление, изложени в магазините на неустоими купчинки и продавани на кило. Френските домакини, въоръжени с торбичка озахарени круши, мандарини или ананас, могат да придадат специален вкус на каквито и да било торти и сладкиши, пише gotvach.bg.

Озахарените плодове могат да се нарежат на ситно и да се забъркат в сладки теста с мая, могат да се нарежат на тънки резени и с тях да се украсят напълнени с крем пити или просто да бъдат сложени в малки чинийки и поднесени след основното ястие като петифури.

Ако си направите у дома озахарени плодове, не само ще спестите много пари, но и ще получите голямо удоволствие. Най-трудно намираната съставка е търпението - необходимо е доста време, за да се получи подходяща текстура. Но затова пък ви трябват не повече от 10 мин., за да сварите сиропа.

Как се избират плодовете

Избирайте плодове с твърда, равномерна текстура - круши, ананаси, праскови, сливи, кайсиии цитрусови плодове. Големите цитрусови плодове като портокали се нарязват на резени, преди да се озахарят. Ако ги оставите цели, сиропът няма да проникне през дебелата кора.

Тънкокорите кумквати и дребните портокали могат да се озахаряват цели.

Ананасите трябва да се обелят и нарежат на резени или парчета - колкото са по-малки, толкова по-бързо се озахаряват. По същия начин може да се приготвят манго, папая и личи.

Някои плодове не се поддават на озахаряване - например бананите, както и гроздето, което е много воднисто.

Съхраняване

Тъй като дългото киснене в сироп действа предпазващо на плодовете, те изтрайват до три месеца в буркан с капачка на винт. Нарязаните на парченца и резени изсъхват по-бързо, отколкото целите.

Озахарен ананас

Необходими продукти:

450 г ананас, нарязан на резени, без сърцевината

850-900 г захар

Начин на приготвяне: Сложете приготвения плод в тенджера с достатъчно вряла вода, да го покрие. Варете на много тих огън 10 мин, докато плодът поомекне.

Отцедете 300 мл течност от сварения плод в тенджера и махнете останалата. Сложете плода в тава или купа. Сложете 150 г захар към течността и загрейте полека, докато захарта се разтвори, после кипнете, за да се сгъсти сиропът.

Излейте сиропа върху плода и оставете да кисне 24 часа. На следващия ден отцедете сиропа от плода в тенджера и добавете 50 г захар. Кипнете полека, докато цялата захар се разтвори, и сипете сиропа отново върху плода. Оставете да кисне 48 часа.

Върнете сиропа в тенджера, добавете още 50 г захар и варете, докато захарта се разтвори и сместа образува гъст прозрачен сироп. Повторете кисненето и варенето 3-4 пъти, докато сиропът достигне консистенция на течен мед.

Оставете плода да попие сиропа от 2 дни до 2 седмици (колкото повече време кисне, толкова по-сладък става) Извадете плода от сиропа и сложете на решетка на топло и сухо място за 1 до 3 дни, докато изсъхне.

За да довършите процедурата, пригответе пресен сироп от 450 г захар и 150 мл вода и варете 1 мин. Потопете всяко парче плод в кипяща вода, после в сиропа и върнете на решетката да изсъхне.