Командирът на 16-а дивизия от Свободната сирийска армия, толерирана от спецслужбите на САЩ, подаде оставка заедно със своите най-близки съратници „поради здравословни причини”. Съответно официално изявление е поместено в официалните медии на групировката, цитирани от „Русская весна”.
В изявлението на 16-а дивизия от ССА от 25 юли се съобщава за назначаването на нов командир. За нов главатар на групировката е назначен „полковник Хасан Раджуб (Абу Омар).

Следва да се отбележи, че това бандитско формирование е едно от основната групировка на „умерената опозиция”, удържаща районите Ашрафия, Халидия и Бани Зейд в град Алепо.

Сирийски експерти предполагат, че полевите командири на 16-а дивизия подали оставка заради големите загуби в жива сила и техника, понесени от групировката в боевете с правителствената армия.

„Нямайки сили да спре настъплението на елитната 4-а механизирана дивизия под командването на Махер Асад (най-младият брат на президента Башар Асад), командирът заедно със своите най-близки съратници най-вероятно се отправи към турската граница” – съобщи сирийската агенция AMN.

Според експерти, има вероятност загубите и смяната на цялото командване да доведат до разформирането на „16-а дивизия от ССА”, а нейният състав да премине в други опозиционни формирования или също да избягат в Турция след своите командири.

Тази дезорганизация несъмнено ще ускори придвижването на правителствените войски в районите Лайрамун и Бани Зейд, което ще приближи поражението на групировката, блокирана в източните райони на Алепо.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ВОЙНАТА В СИРИЯ