Мъж нападна с нож център за хора с увреждания в Япония, има десетки жертви и ранени, предаваха нощес в извънредни емисии световните агенции. Както вече информира и БЛИЦ след нападението в град Сагамихара 26-годишният бивш служител на „Цукуи Ямаюри Гардън“ ("Градината на лилиите в Цукуи") се е предал на полицията. Атаката тази нощ е взела 19 жертви, ранените са 25, част от които са в тежко състояние, информира Ройтерс.
Нападението е било извършено преди разсъмване. По това време там дежурели обикновено осем служители. Най-вероятно нападателят е успял да влезе през счупен прозорец. Следователите открили такъв на първия етаж, а наблизо бил намерен чук. 
Престъпникът нанасял удари с нож по шиите, ръцете и в областта на гърдите. Полицията потвърди за 19 загинали. Поне 20 от ранените са в тежко състояние. Те са приети в различни токийски болници, уточнява АФП.

Около час след нападението, нападателят се явил в полицията и си признал за извършеното. Той е идентифициран като 26-годишният Сатоши Уемацу. Според предварителна информация по-рано той е работел в същия дом. Арестуван е за опит да убийство и незаконно проникване.
Следователи се опитват да установят какви са мотивите за кървавите убийства. Според тях той таи силна неприязън към хора с увреждания. В пансиона са приети за продължително лечение или рехабилитация 149 души на възраст от 18 до 75 години, съобщава агенция Киодо, цитирана от ТАСС. Убити са девет мъже и десет жени. На мястото на нападението е открита торба с ножове, един от които с кървави следи по него. 

Преди минути агенция Киодо предаде, позовавайки се на данни от полицията, че мъж, който прилича много масовият убиец Сатоши през февруари т.г. е дошъл в официалната резиденция н председателя на Камарата на представителите на парламента и предал писмо за него. Както се оказало впоследствие писмото било с "несвързано съдържание", но не последвала реакция на властите срещу автора му.  
 Масовите убийства са изключително редки в Япония, заради строгите забрани за носене на оръжие. Властите тепърва ще изясняват мотивите за ужасяващото престъпление, които за момента остават неясни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ