Повечето правила за слънцезащита са ни до болка известни. Индустрията отдавна и редовно полага старание да информира потребителите за всички рискове от слънчевите лъчи. Ключът към добър тен е не само защитата, но добрата стратегия за събирането му, пише Elle.
Заблуда 1: В облачно време или на сянка може да игнорирате слънцезащитния крем
В никакъв случай! Под сянката върху кожата попадат около 50% от ултравиолетовите лъчи, а през облака минават около 75%. А-лъчите, предизвикващи състаряване и рак, практически не се филтрират. И, ако да изгорите в облчано време ще ви отнеме повече часове, в сравнение със слънчевия ден, то остаряването на кожата е същото. Под сянка може да използвате по-ниска степен на слънцезащитната козметика, но в никакъв случай не се отказвайте от нея. SPF 15 е минимум факторът, който ще ви помогне да се спасите от бръчките.

Заблуда 2: Дневен крем с SPF може да замени слънцезащитния
Съотношението и качеството на SPF филтрите в кремовете за грижа за кожата не са съобразени с дългото пребиваване на слънце. Те са с друга цел – предпазване от фотостарение в градски условия. С други думи, дневните кремове съдържат повече UVA филтри, които не предпазват от изгаряне. Специалните слънцезащитни козметични продукти осигуряват максимална защита и комфрот, тъй като в състава им влизат инфрачервени филтри, които намаляват изгарянето.

Заблуда 3: Морската вода оказва благотворно действие на косата, кожата и ноктите
Така е, но само докато се намирате вътре във водата. Полезните минерали и йони се абсорбират от клетките само в разтворена форма. Веднага след като кожата изсъхне, те се превръщат от приятели във врагове, които изчерпват влагата от кожата ви. Винаги измивайте тялото си с чиста вода, след като сте се къпали в морето. Веднага след това нанасяйте слънцезащитен крем с хидратиращи съставки във формулата си. Морската вода действа по същия начин и на косата: нарушава се структурата й и цвета й. Така че, защитавайте я и нея с подходящи масла.

Заблуда 4: Слънчевите бани укрепват имунната система
В големи дози ултравиолетовите лъчи отслабват защитата на организма, като уврежда макрофагите – клетките, които се борят срещу вирусите и бактериите в организма. Ето защо ставаме по-податливи на херпеси и различни инфекции, които наричаме „ефект на аклиматизацията.“ Това обяснява и следотпускарските пъпки и раздразнени участъци по кожата. Под слънцето роговият слой на кожата се удебелява, отделянето на мазнини се увеличава, порите се замърсяват – това е благоприятна среда за бактерии, които макрофагите не могат да преборят. В същото време слънчевата светлина е необходима за изработване на витамин Д от тялото. Но за тази цел е достатъчно всеки ден да изкарвате по 15 минути на слънце!