Състав на Плевенски окръжен съд постановидоживотен затвор по делото срещу затворника, опитал да убие надзирател в Плевенския затвор. Съдът е наложил на подсъдимия да изтърпи по-тежкото от наложените му наказания.
Халил Х. беше признат за виновен за това, че на 4 август 2015 г. в сградата на Затвора - гр. Плевен при условията на опасен рецидив се опитал предумишлено да умъртви длъжностно лице при изпълнение на службата му - Н.М.Б. - надзирател, като деянието не е довършено поради независещи от дееца причини, поради което и на основание чл.116, ал.1, т.1, т.9, т.12, вр. чл.115 вр. чл.18, ал.1 вр. чл.29, ал.1, б.А и б.Б от НК и чл.54 от НК го осъжда на доживотен затвор.
 
Обвиняемият Халил Х. е получил и 3 години затвор за това, че на същата дата в сградата на Затвора - гр. Плевен причинил лека телесна повреда - оток, кръвонасядане и контузна рана на пети пръст на дясната ръка, оток и болезненост в областта на външния ръб на лявото ходило, довели до разстройство на здравето на друго длъжностно лице при изпълнение на службата му - И.С.И., също надзирател.
 
Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.