От Министерството на образованието обявиха за обществено обсъждане списъка на защитените специалности в университетите, които ще се ползват със специален статут. Това са тези специалности, за които интересът от кандидатите е нисък или липсва, но има необходимост от подготовка на висококвалифицирани специалисти.
В оповестения вчера списък са изредени 12 специалности – арабистика, арменистика, индология, иранистика, китаистика, кореистика, новогръцка, португалска, румънска и унгарска филология, японистика и хербаистика (направление, центрирано около изследването на еврейското общество, история и философия).
 
Защитените специалности трябва да отговарят на няколко критерия за уникалност – обучението по нея да се осъществява само в един университет, да не припокрива учебния план на сходна дисциплина повече от 25% и да са договорени двустранни програми за сътрудничество. Университетите ще получават допълнително по 15 000 лева на година за всяка специалност. Освен това ще се финансира и 90% от утвърдената за съответната година издръжка на студент от съответното направление за незапълнените бройки от минимума от 25 души.