Състав на Бургаския окръжен съд допусна изпълнение на Европейска заповед за арест за българския гражданин Осман Караниев. Магистратите прецениха, че той трябва да бъде предаден на властите на Федерална Република Германия, където е образувано наказателно производство за мошеничество по техния наказателен кодекс, по конкретно "за задържане и злоупотреба на трудово възнаграждение".
Европейската заповед за арест е издадена на 7 ноември 2013 г. Осман Караниев доброволно е пожелал да бъде предаден на немските съдебни власти и не се отказва от принципа на особеността, т.е. след постановяване на присъда тя да бъде изтърпяна в родината му, съобщи „24 часа”.
 
Караниев е задържан при влизане в страната през ГКПП-Малко Търново на 11 юли 2016 г.
 
Образуваното в Германия дело е за особено тежък случай на измама.
 
Като управител на търговско дружество в Берлин, по уговорка с друго лице, срещу когото има отделно наказателно производство, българинът неверни сведения относно броят на работниците и платените възнаграждения за времето 15 февруари 2011 г. - 15 февруари 2012 г.
 
С това той причинил на социалната каса вреда в размер на 291 673 евро. За това престъпление законът е предвидил наказание до 5 години лишаване от свобода или глоба.