Германският канцлер Ангела Меркел неочаквано излезе от трудните за страната времена с пик в популярността. Открит обаче остава въпросът доколко здрава е подкрепата на населението в условията на многобройните предизвикателства, с които се сблъскаха немците, пише вестник Politico.
Поредицата от допитвания, проведени преди баварската стрелба, показа, че Меркел убедително възвърна позицията, загубена на пика на миграционната криза. Според редовното допитване на Deutschlandtrend (организирано от института Infratest dimap), през юли политиката на канцлера е одобрена от 59% от респондентите и това е най-високият показател от септември 2015 г.

Лидерството на Меркел частично се обяснява с факта, че германският избирател е консервативен и се опасява от промени, въпреки това пресните резултати предизвикват удивление.

„Меркел като преди седи на няколко бомби със закъснител” – счита директорът на берлинския Институт за глобална публична политика Торстен Бренер. Като основни предизвикателства пред канцлера експертът обособява миграционната криза, Brexit и проблемите на италианската банкова система. Населението на Германия все повече се бои от тероризма, но и другите предизвикателства, приглушавани от краткосрочни отговори, запазват своята актуалност.

Относителна опасност на вътрешния фронт за управляващата коалиция представляват евроскептиците от „Алтернатива за Германия” (AfD) с антиемигрантска платформа. Те се опитаха да извлекат политическа изгода от скорошните събития, подчертавайки „връзката на нападателите” и техния мигрантски произход, обаче експертите на вестника считат, че „гласът на разума” няма да напусне немците в тези трудни времена.

Превод и редакция: БЛИЦ