Неправомерно Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) налага глоби на джипита, защото издавали направления на пациентите си над допустимия лимит. От БЛС поясняват, че касата не би трябвало да иска от джипитата, както тя твърди, "неправомерно взимани пари" от лекарите за медицински услуги, тъй като те не са получили тези суми.
Средно от 5000 лв. до 6000 лв. НЗОК търси от джипитата, съобщи Topnovini.bg.
 
"Общопрактикуващите лекари просто са издавали на пациенти, за които са преценявали, че имат нужда от изследвания и прегледи съответните направления, нищо че те вече са били изчерпани според допустимия държавен регулярен стандарт", разясниха от съсловната организация.
 
Така, по думите на специалистите от съюза, касата трябвало да плати за изследвания и прегледи на лабораториите и на специалистите, където са потърсили помощта пациентите, а не на джипитата.
 
Общопрактикуващите лекари не взимали пари от самите направления.
 
"Не може да се твърди, че това са  "неправомерно взимани пари", отсече д-р Галина Павлова, която е зам.-председател на съюза.
 
По думите й и не бива да се търсят пари от джипитата, както се опитва да направи в момента касата. По предварителни изчисления на специалисти НЗОК ще събере около 1 млн. лв. от глобените джипита.
 
Като знак на възражение от БЛС са изпратили препоръки на регионалните си колегии, в които разясняват, че джипитата е добре да потърсят правата си по съдебен път и да обжалват поисканите им суми.