Ако искате да правите “бизнес” с превъртане на километража на автомобили, ще ви трябва “крупната” сума от 360 до 490 лева за закупуване на специално устройство, наречено Digiprog. Цената му зависи от модела и екстрите.
Десетки обяви в специализирани български сайтове предлагат джаджата, с която се мамят мераклиите за купуване на употребявани коли. В сервизите еднократната услуга за “подновяване” на колата чрез намаляване на пробега върви около 30 лева, съобщи „24 часа”.
 
Има и оферти от “майстори” за по 10 лева, но при това положение и тази цена клиентът трябва сам да е разглобил таблото на колата и да даде чипа за препрограмиране.
 
Рекламираният уред за “пипане” на километража Digiprog в една от обявите е описан като най-новата версия 494, разполагащ с 12-инчов голям екран.
 
„Това е най-популярният и мощен уред за корекция на километражи на коли, камиони
и мотори. Има 2 щипки за 8-пинови чипове на различните километражи, както и платка за чипове. Уредът е специализиран само за корекция на километражи. Работата с него е елементарна”, пише в една от обявите. Подателят уточнява, че има големи наличности на джаджата както в България, така и в Германия. Той уверява, че уредът е клас “А” и че може да намерите и клас “Б” на по-ниска цена, но той не четял всички километражи. Към обявата е приложено и клипче как се работи с уреда!
 
Ако преди години превъртането на километража беше свързано със задължително разглобяване на таблото, днес измамниците имат работа по-малко от минута.
Лаптоп, снабден със съответната програма, се включва към централния компютър на колата. Всеки съвременен автомобил има специален вход за компютърна диагностика. По-нататък чрез клавиатурата се задава желаният пробег в километри и данните се вкарват в компютъра на автомобила.
 
Иначе Европейският парламент одобри забрана за дейността на фирми, които предлагат услуги като намаляване на показанията на километражите и манипулиране на реалния пробег на колите. Новият закон е иницииран от чешка автомобилна организация и влиза в сила обаче през май 2018 г.