В разгара на летния сезон жените са склонни да пазаруват повече козметични продукти за себе си и своето семейство. Знаем, че трябва да четем етикетите, но за какво трябва да внимаваме?
Според доц. Антон Тачев, експерт в Националния център по обществено здраве, за вредните свойства на консервантите и оцветителите се говори много, но повечето от твърденията за тяхната токсичност за преувеличени.

"Всеки продукт, който се пуска на пазара минава през лицензиран оценител-наши водещи специалисти в областта на дерматологията и токсикологията. Те тестват всеки продукт и компетентната им оценка гарантира безопасността на козметиката, която достига до потребителя", според доц. Антон Тачев, цитиран от „24 часа”.

Той е категоричен, че използването на продуктите след изтичане на срока на годност може да се окаже изключително опасно за здравето ни, дори когато видими признаци на развала не се забелязват.

Когато говорим за етикети с описание на съдържанието, те трябва задължително да бъдат преведени на български език. Ако такъв етикет липсва, дистрибуторът ще бъде санкциониран. Същото важи и за търговците, който съхранява стоката си в непроветрени помещения, където температурата е твърде висока.