Сирийският бежанец, който към момента по непотвърдени данни е 27-годишният Мохамед Д., вероятно не е искал да се самовзривява, пише берлинският вестник Der Tagesspiegel. Доказателство в подкрепа на това предположение е наличието на два мобилни телефона, открити в раницата му.
Според източници от разследването сирийският бежанец най-вероятно е искал да остави раницата си, преди да задейства експлозивите в нея.
 
Експерт по сигурността пък припомни, че терористите от групировки като "Ислямска държава" и "Ал Кайда" редовно използват по няколко мобилни телефона при подготовка на атака, за да избегнат риска комуникациите им да бъдат засечени от службите.
 
Преди да задейства взривното устройство, 27-годишният сирийски бежанец, който се самовзриви в германския град Ансбах, е провел телефонен разговор, съобщава изданието Bild. Властите изясняват с кого мъжът, ранил 15 души, трима от които тежко, е разговарял за последно.
 
Германската полиция е обискирала център за настаняване на бежанци, изземвайки редица предмети от него, съобщава изданието FOCUS. С оглед на продължаващото разследване на самоубийствения взрив в Ансбах, властите отказаха да коментират какви са резултатите от претърсването на сградата, където е живеел сириецът, отговорен за атаката.
 
Изнесени са кутии, чанти и сакове с неизвестно съдържание.
 
Мястото, където 27-годишният мъж задейства взривно устройство, е все още отцепено, там все още има струпване на полицейски сили.
 
По данни на федералното министерство на вътрешните работи в Берлин към момента няма конкретни доказателства за ислямистки фон на атаката в Ансбах, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Засега е ясно единствено, че няма индикации" за радикализация на сирийския бежанец, заяви говорителят на ведомството Тобиас Плате.
 
В Мюнхен обаче са на друго мнение. Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман (ХСС) заяви, че лично според него 27-годишният сирийски бежанец "очевидно" е ислямистки атентатор самоубиец.
 
Разследването на властите продължава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!