53 млн. лева нови заеми за жилища са отпуснати само за 4 месеца - от февруари до края на май, сочат данните на БНБ, цитирани от „24 часа”. Според тях през февруари общата сума на ипотечните кредити е била 8,627 млрд. лева, а за периода е достигнала 8,680 млрд.
През май за първи път за 2016 г. е отчетено и увеличение на годишна база на взетите заеми. За останалите месеци от началото на годината е отчитан спад.

Все пак общата сума на жилищните заеми остава по-малка от рекордната стойност, постигната през юни 2014 г. - 8,891 млрд. лв.

Раздвижването през последните месеци, довело до ръст на заемите, е заради ниските лихви, които предлагат банките, твърдят икономисти. Данните на БНБ за май сочат, че средното оскъпяване на жилищните заеми в лева годишно е 5,11%, а за тези в евро - 5,71 на сто. Това са най-ниски исторически нива. За една година лихвата е намаляла с около 1%, а в сравнение с преди кризата намалението е почти двойно.

Промоционалните предложения на банките включват още по-изгодни кредити с лихва от 4,4 до 5,25%. Увеличава се и делът на допустимото финансиране. В някои случаи то достига и 90 на сто от стойността на жилището, а в масовите случаи е до 85 на сто.

Увеличава се и размерът на изтеглените кредити. Средният размер през първото тримесечие достига 100 000 лева за София и около 82 000 лева за страната, показват данните на “Кредит център”. Увеличението на годишна база е в рамките на 5-10 на сто в зависимост от населеното място.

Със свалянето на лихвите месечните вноски по кредитите вече почти се изравняват с наема. Това било още една причина за по-големия интерес към заемите, особено когато става въпрос за покупката на първо жилище.

Това се изразява по-силно при по-голямо самоучастие при покупката на жилище. В София средната цена на двустайно жилище в добър квартал е около 110 000 лева. Ако се купи с 20% самоучастие и останалата част чрез кредит, месечната вноска ще е 550-600 лева при повечето банки. Наемът за същото такова обзаведено жилище месечно средно е 600 лева.

Поне за момента купуването на жилище дори с кредит изглежда изгодно. Средната лихва на новите заеми е 4,5%, а годишното поскъпване на имотите е около 6 на сто. Няма обаче гаранцията, че това съотношение ще се ще се задържи за дълго време.

Вече има опасения, че може да се стигне до нов имотен балон и цените да паднат. Очакванията са, че падането на лихвите по ипотечни кредити не е приключило и ще продължи поне до края на тази година, макар и с по-бавни темпове от досегашните. Това вероятно ще доведе и до допълнителен тласък на пазара на жилищни заеми.

Друга причина за повишеното търсене на ипотеки са ниските лихви по депозити. В момента част от големите банки предлагат годишна доходност от 0,05% за влогове от 12 месеца. При другите рядко надхвърля 1%.

В същото време жилище може да донесе годишна доходност от 5-6%. Имотът обаче трябва да е даден под наем целогодишно. Липсата на ползватели дори само за няколко месеца рязко сваля доходността. Според агенции за имоти месечният наем на апартаменти с една спалня в луксозния сегмент в столицата е 400-600 евро, с две спални - 600-800 евро, а за по-големи – над 1000 евро. Средната доходност в София е 5,2%

Спадът на цените на жилищата заради кризата в момента прави покупката сравнително изгодна. Ако се вземе броят на месечни наеми, с които може да се изплати жилище, при цена от 110 000 лева това прави 200 наема. Над тази норма жилището се смята за надценено.