Експерти от Министерството на културата извършиха тази сутрин оглед на разрушения храм в пловдивското село Черноземен. Както БЛИЦ съобщи, църквата „Свети Георги” е паметник на културата и една от най-старите в региона. Част от нея се срути и изправи на нокти и миряни и общинска управа. Пловдивският митрополит Николай и десетки свещеници се каниха да правят там литургия и да разчистват отломките, но кметицата и ресорното министерство категорично се противопоставиха с мотива, че Божият дом е опасен за живота на тези, които ще влязат вътре. Така община Калояново запечата църквата. 
Преди дни като по чудо срутилият се навес, който се намира пред „Свети Георги”, се размина без жертви. Входната врата е пропаднала, навсякъде в църквата се виждат пукнатини, носещите стени са в плачевно състояние, падат мазилки. След огледа експертът Слави Славов от Главна дирекция „Опазване културното наследство” към Министерството на културата коментира, че обикновено проблемите тръгват от една счупена и несменена навреме керемида на покрива. Притеснени, местни хора казаха, че дори по време на богослужение от тавана падат мазилки и застрашават миряните. Вярващите ринали с лопати падналите мазилки и ги изнасяли с кофи навън. 
 

На място беше и строителят, който трябваше с евро проект да ремонтира и укрепи храмът, но заради спорове с Пловдивската митрополия парите не са били усвоени. Това пък е скандализирало местните. Мильо Милев заяви, че ще съди митрополията заради неизпълнен договор, а парите от делото, което вярва, че ще спечели, ще отидат за ремонт на църквата. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ