По-строги правила за контрол ще бъдат въведени за всички оръжия, които могат да бъдат преработвани в бойни като газовите пистолети. Това става ясно от проект за изменение на Директива на ЕС за огнестрелното оръжие, внесен от Комисията по вътрешен пазар, който Европарламентът ще гласува през септември. 
Маркиране на частите на оръжията и психотестове за газовите пистолети са част от обсъжданите предложения, съобщават пред „Телеграф” служители от Европейския парламент. У нас 133 180 души са уведомили МВР, че са си купили газови пистолети, а 53 199 са се сдобили с въздушни пушки с кинетична енергия над 24 джаула до края на юни, посочиха от служба КОС към Главна дирекция „Национална полиция”.

Служител от Европейския парламент обясни, че нагласите са новите предложения да се приемат при гласуването наесен. Ако това се случи, следващата стъпка ще бъде от Съвета на Европейския съюз, Европейската комисия и Европейския парламент да преценят какъв срок да дадат на държавите членки на общността да вкарат в националното си законодателство новите мерки за засилен контрол. Предполага се, че страните ще имат една година, тъй като въпросът се отнасял до наболяла тема като тероризма. Основната цел е да се ограничи възможността за превръщането на оръжия, стрелящи с халосни патрони в бойни. 

По сега действащия у нас Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия закупуването на газово оръжие е на свободен режим.