Британският финансов министър Филип Хамънд заяви, че излизането на Великобритания от ЕС ще хвърли сянка върху световната икономика за най-малко две години. В интервю, цитирано от британския в. „Индипендънт“ след срещата на Г-20 в Пекин, той посочи още, че трябва да бъдат очаквани знаци за затруднения на икономиката.
„Беше шок за икономическата система, не беше нещо, което пазарите и бизнеса очакваха, така че очевидно ще има реакция“ на излизането, посочи той. „И понеже ще има относително дълъг период на преговори, ще съществува несигурност за резултата, надвиснала над икономическите перспективи през следващите няколко години“, допълни Хамънд.

По неговите думи „Брекзит“ е само една от сенките, които са се спуснали върху международната икономика, с които световните лидери ще трябва да се справят. Хамънд също така отказа да отхвърли възможността за присъединяване към Транстихоокеанското партньорство, към което на теория могат да се присъединяват и държави, които не са тихоокеански, стига да получат одобрението на останалите държави членки.

„Нашите възможности са много в момента, ние знаем, че не можем законно да сключим каквито и да е било законови търговски споразумения, докато не излезем от Европейския съюз, което може да стане след две – две и половина години“, каза той и допълни, че Лондон разполага с време, в което да обмисли възможностите си. Темата за „Брекзит“ беше и една сред основните, които са се обсъждали по време на срещата на финансовите министри от Г-20 в Китай.