Двама нови инвеститора предстои да влязат в Икономическа зона София–Божурище, като съвсем скоро те ще получат сертификат за клас инвестиция от Българска агенция за инвестиции, с което ще се даде зелена светлина за реализация на проектите им. Двете компании планират да изградят на територията на зоната логистични бази за складиране и съхраняване, пише "Стандарт".
Така инвеститорите в Божурище ще станат общо 12, като привлечените инвестиции вече надхвърлят 100 млн. лв. и се предвижда разкриването на 700 работни места. Преди броени дни германска компания, световен лидер в производството на опаковъчни машини, влезе в Божурище. Тя ще инвестира близо 37 млн. лв. във високотехнологично производство и ще разкрие 153 работни места. На територията на зоната ще изгради производствен корпус, складова и логистична база, център за професионално обучение и научно-развойен център.

Икономическата зона София-Божурище, макар и отскоро развиваща се, е най-атрактивният от всички проекти на „Национална компания индустриални зони", предвид заявения интерес от страна на инвеститори. Важно преимущество, разбира се, е близостта й до столицата, където са локализирани държавните институции и агенции, големите университети и научно-развойни центрове, има и квалифицирана и многоезична работна ръка.

Само на 15 км от центъра на София, на 23 км от летището, на 5 км от магистралата за Гърция, на 2 км от магистралата за Сърбия, в непосредствена близост до международния път, свързващ Европа и Турция и наличието на директна връзка с железопътната мрежа – това са част от предимствата, които правят зоната топ локация за развитие на бизнес. Територията й се простира върху площ от над 2 665 595 кв. м. и освен с изградена пътна инфраструктура, тя разполага с всички необходими комунални услуги – електрозахранване, водоснабдяване и канализация, газоснабдяване, оптични трасета за телекомуникациите.

„Национална компания индустриални зони" ЕАД е дружество от холдингов тип със 100% държавно участие и управлява осем зони. „С тях покриваме територията на цяла България. Имаме по две зони на р. Дунав и Черно море - във Видин, Русе, Варна и Бургас. До София е най-голямата зона, една е разположена до турската и гръцката граница в Свиленград, друга е в централната част на България – Карлово и още една в центъра на Северна България – с. Телиш, Плевенско. Така че, какъвто и вид инвеститор да дойде при нас, ние може да го позиционираме според специфичните му нужди", обобщава изпълнителният директор на НКИЗ Стефан Стайков.